Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Hărtănire

Sinonime

  • zdrențui

Definiție : Hărtănire

Cuvântul ‘hărtănire’ este un termen care are mai multe semnificații în limba română.

În primul rând, poate fi folosit ca verb tranzitiv ‘hărtăni’, care înseamnă ‘a rupe în bucăți mari, a tăia’. De exemplu, se poate spune ‘hărtăni pieile de bivol’ pentru a exprima acțiunea de a rupe pieile de bizon.

Verbul ‘hărtăni’ poate fi folosit și ca verb reflexiv ‘hărtăni-se’, și indică acțiunea de a se rupe, sfâșia, a se desface în bucăți. De exemplu, se poate spune ‘hainele de pe dânsa se hărtăniseră’ pentru a descrie haine care s-au rupt și s-au desfăcut în bucăți mici.

O altă semnificație a verbului ‘hărtăni’ este de a face în bucăți, a rupe, a sfâșia, a reduce la mărunțișuri. De exemplu, se poate spune ‘a face bucăți, a rupe, a sfâșia, a zdrențui, a face harcea-parcea’. Acest verb poate fi folosit și într-o construcție reflexivă, de exemplu ‘a se face bucăți, a (se) ferfeniți, a (se) sfâșia, a (se) zdrențui’. Această semnificație poate fi folosită pentru a descrie acțiunea de a rupe, a sfâșia sau a face în bucăți ceva.

În plus, verbul ‘hărtăni’ poate fi folosit într-o expresie mai figurativă, cum ar fi ‘hărtăni inima’, care înseamnă ‘a aprinde inima’. De exemplu, se poate spune ‘niște tăiușuri fierbinți îi treceau prin inimă și i-o hărtăneau’ pentru a descrie o senzație intensă de arsură care trece prin inimă.

În sfârșit, se poate folosi și verbul ‘hărtăni’ într-o expresie mai estetică, cum ar fi ‘trup hărtănit, haine hărtănite’, care înseamnă ‘corp rupt, haine rupte’. Această utilizare este mai puțin frecventă, dar poate fi folosită pentru a descrie ceva care este în bucăți, rupt sau deteriorat.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.