Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Hlizire

Sinonime

  • chiorî
  • holba
  • zgâi

Definiție : Hlizire

hlizí (hlizésc, hlizít) – A avea chef de rîs, a sta să rîdă. Acest verb reflexiv este folosit pentru a exprima râsul față de lucruri mici, chicotitul sau zâmbetul cu subînțeles. Poate însemna și a râde fără un motiv aparent sau a râde în mod prostește. Expresia „hlizí” poate fi folosită și pentru a râde de cineva sau pentru a-l aduce într-o situație ridicolă. Echivalentul său în slavă este „hlĕzja” în bulgară și „hluzuvaty” în rusă. Are și asemănări cu verbul „iiziti se” în cehă.

hlizi – Acest verb are două înțelesuri distincte. Pe de o parte, poate însemna a râde de lucruri mici sau a chicoti. Pe de altă parte, poate însemna a râde în mod prostește sau a face un zâmbet cu subînțeles. Este înrudit cu verbul ucrainean „hluzuvaty”, care înseamnă a pune pe cineva într-o situație ridicolă. Există și o asemănare cu verbul ceh „liziti”.

hlizì – Acest verb este folosit familiar pentru a exprima râsul mult, în mod nebun și fără un motiv. Poate însemna și a râde de cineva sau a flirta. Un alt înțeles al acestui verb este a se mira sau a fixa cu privirea. Este înrudit cu verbul bulgar „hlezjase”.

hlizesc – Acest verb este folosit în sens regional pentru a exprima râsul mult, în mod nebun și fără un motiv. Poate însemna și a chicoti. O frază tipică folosind acest verb ar fi: „Dar de ce vă hliziți, mă rog?” care înseamnă „Dar de ce râdeți, naiba?”. Există și o asemănare cu verbul „chicoti”.

hlizesc – Acest verb este folosit ironic pentru a exprima râsul sau chicotitul. O expresie tipică ar fi: „Nu te hlizi, măi prostule!” care înseamnă „Nu râde, mă iresponsabilule!”. Este înrudit cu verbul ceh „lizati” și are și asemănări cu verbul bulgar „hlĕzy se” și verbul rus „hluzuvati”.

hlizeá – Acest verb este folosit într-un sens învechit pentru a exprima împărțirea unei parcele de pământ. Este înrudit cu verbul „hlize” și poate fi folosită în această formă.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.