Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Iezătură

Sinonime

  • baraj
  • stavilă
  • stăvilar
  • zăgaz

Definiție : Iezătură

Iezătură este un substantiv feminin folosit mai ales în zona Moldovei, cu sensul de zăgaz sau baraj. Se referă la o construcție de pământ, piatră sau beton, în formă de baraj, amplasată într-un curs de apă pentru a opri apa și a forma un iaz sau un eleșteu. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul împletiturilor de nuiele sau poate fi construită din piatră sau beton.

O altă utilizare a termenului se referă la barajele sau stavilele făcute de-a lungul cursului râului pentru a opri apa și a împiedica inundațiile. Iezătură poate fi construită pentru a proteja terenurile învecinate de revărsarea râurilor sau poate fi amplasată într-o vale pentru a forma un iaz. Termenul este în general folosit în referire la construcții realizate în Moldova.

Exemple de utilizare a termenului „iezătură” pot fi întâlnite în literatura română: „Trecură multe pâraie umflate de ploaie, trecură pe lângă iezături, pe marginea pădurilor de trestii și papură” (Sadoveanu) sau „De pe lacuri apa sură Înfundă mișcarea creață între stuf la iezătură” (Eminescu).

În concluzie, iezătură poate fi definită ca o construcție în formă de baraj, realizată de-a curmezișul unei văi, cu scopul de a stăvili apa și a forma un iaz sau de a proteja terenurile învecinate de inundații. Termenul este specific regiunii Moldova și este folosit pentru a descrie atât construcțiile de pământ, înfășurate cu împletituri de nuiele, cât și cele realizate din piatră, beton sau alte materiale solide.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.