Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Jitar

Sinonime

  • pândar

Definiție : Jitar

Cuvântul „jitár” are mai multe semnificații în limba română. În primul rând, acesta desemnează o persoană angajată pentru supravegherea culturilor. Acest termen provine din vechiul slav „žitarĭ”, care înseamnă „grâu” (Miklosich, Slaw. Elem., 22; Miklosich, Lexicon, 198; Cihac, II, 160; Conev 68). De asemenea, se poate utiliza cuvântul „jitári” pentru a se referi la gardieni.

În plus, forma feminină a cuvântului „jitár” este „jităreasă”, care desemnează soția jitárului. De asemenea, termenul „jitárie” poate fi folosit pentru a se referi la locuința jitárului sau la o taxă. De asemenea, se poate utiliza cuvântul „jitárie” pentru a se referi la un act de consum sau de drept.

Un derivat al cuvântului „jitár” este „jitniță” (sau varianta „jigniță”) care înseamnă „hambar” și provine, de asemenea, din vechiul slav „žitĭnica” (Miklosich, Slaw. Elem., 22; Cihac, II, 160; Conev 81).

Într-un context mai specific, „jitnicer” (sau varianta „jignicer”) este un termen care desemnează un responsabil oficial care se ocupa de depozitele de cereale ale armatei sau ale curții principelui. Forma feminină a cuvântului „jitnicer” este „jitnicereasă” (sau varianta „jitniceroaie”) care se referă la soția jitnicerului.

Există și un verb reflexiv „jetui” (Trans., a se umfla, a se ghiftui) care este uneori asociat cu cuvintele anterior menționate. Cu toate acestea, conform lui Drăganu, Dacor., IX, 209, se pare că este mai degrabă o variantă a cuvântului „ghiftui” (a mustra), ca în cazul „jilău” față de „gealău” sau „jirav” față de „ghirav”, „firav”.

În concluzie, în limba română, cuvântul „jitár” poate însemna gardian, supraveghetor de culturi sau de semințe sau responsabil oficial cu depozitele de cereale. Termenii derivați precum „jitniță”, „jitnicer” și „jitnicereasă” adaugă nuanțe specifice acestor semnificații.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.