Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Joimăriță

Sinonime

  • bufniță
  • buhă

Definiție : Joimăriță

Joimăriță este un substantiv feminin cu mai multe înțelesuri și semnificații. Potrivit credințelor populare din Muntenia și Moldova, joimărița este o ființă îngrozitoare care pedepsește fetele leneșe. Se spune că joimărița apare în ajunul zilei de Joi Mare și se ocupă în special de pedepsirea fetelor care nu își termină treburile până la această zi importantă. În plus, joimărița este asociată și cu imaginea unei bufnițe de noapte, datorită aspectului său înfricoșător.

De asemenea, joimărița mai poate reprezenta și o femeie în vârstă, bătrână. Acest sens se referă în principal la aspectul neplăcut sau urât al unei femei, folosit în mod figurat pentru a descrie o persoană cu o înfățișare nediscretă sau neatractivă.

Termenul joimăriță are legătură și cu sărbătoarea de Joi Mare, care este celebrată în unele tradiții. Această sărbătoare este marcată înaintea Paștelui și este asociată cu momente de rugăciune și aducerea aminte a trăirilor lui Isus în ultima sa zi de viață.

Este important de menționat că termenul joimăriță nu are o origine clară, fiind rezultatul unei contaminări lingvistice între cuvântul „șoimăriță” și „Joia mare”. De asemenea, există și o legătură posibilă cu cuvântul german „mara” care semnifică „demon”, iar în limba franceză apare în forma „cauchemar”, adică „coșmar”.

În concluzie, joimărița este o noțiune complexă care implică elemente din tradiția populară, mitologie și aspecte fizice. Cuvântul poate fi folosit pentru a descrie o femeie urâtă sau respingătoare, dar are și o semnificație legată de sărbătoarea de Joi Mare și de credințele asociate acestei zile.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.