Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Lado

Sinonime

  • LADA PĂCII
  • chivot

Definiție : Lado

Lado este un cuvânt care are mai multe semnificații și utilizări în limba română.


Lado este un cuvânt adresat miresei în epitalamurile populare moldovenești. Este un cuvânt care se găsește în cântece de nuntă și este considerat un vocativ al unui termen neuzitat, derivat din limba sârbă sau rutănă, care înseamnă „soție”. Este un strigăt adresat miresei și poate fi folosit ca interjecție în anumite contexte specifice.


Lado și Mano sunt divinități nupțiale invocate de strămoșii slavi. Acestea sunt numite în cântecele de nuntă și sunt adorate ca entități asociate cu căsătoriile. Ele sunt menționate în cântecul de nuntă Lado, Lado, nu mai plânge!


Ladă este un termen care se referă la un cufăr de lemn sau la o cutie în care se păstrează diferite lucruri. Acest cuvânt provine din limba germană și se folosește în limba română pentru a descrie mobilă de lemn în care se pot pune și păstra haine, bani sau alte obiecte de valoare. De asemenea, acest termen poate fi folosit și pentru a desemna un sicriu sau un coșciug. Ladă poate avea și sensul de sertar în unele contexte regionale.


Ladă este și un termen care se referă la o cutie mare de scânduri, de tablă sau de carton în care se pot păstra sau transporta diverse obiecte. Acest cuvânt provine, de asemenea, din limba germană și se poate folosi pentru a descrie un recipient mai mare, în care se pot depozita sau transporta diferite lucruri.


În unele regiuni ale României, ladă poate fi și un termen folosit pentru a exprima tipul de căruță pe două roți, folosită pentru a transporta diverse obiecte, cum ar fi gunoiul sau alte materiale. Este o formă mai rustică de mijloc de transport și poate fi denumită și cotigă sau cotiugă, în funcție de regiune. Termenul ladă poate fi folosit și pentru a desemna partea din față a unui plug formată din cele două roți sau pentru a descrie un fel de camion mai grosolan, caracterizat prin două grinzii lungi și groase.


Există și expresii folosite în legătură cu cuvântul ladă. De exemplu, se poate spune că cineva se face ladă de cuie atunci când îi este foarte frig sau că cineva ghilabandi din ladă atunci când cântă la pian.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.