Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Laibăr

Sinonime

  • mintean
  • surtuc
  • lăibărac
  • baibarac
  • căput

Definiție : Laibăr

láibăr este un cuvânt care are mai multe sensuri și semnificații. În primul rând, poate însemna o vestă sau jiletcă, o piesă de îmbrăcăminte care acoperă partea de sus a corpului. De asemenea, poate descrie un veșmânt lung, caracteristic unor evrei din Orient. Acest termen provine din limba germană „Leiberrock”, iar prin substituirea sufixului -ac, s-a format cuvântul „laibărac”, care poate însemna un veston sau un scurtuc.

Un alt sens al cuvântului „láibăr” se referă la o vestă blănită. În dialectul oltenesc, acest termen poate însemna o minteană sau o tunică. De asemenea, în munții Carpați, se poate referi la o haină mai largă pentru femei, potrivită de purtat în casă, ca o camizolă sau un matineu. În Moldova, termenul poate fi folosit în mod ironic pentru a descrie o haină lungă și largă purtată în casă, în special un halat evreiesc: „acest palton e curat laibăr jidănesc!”. În dialectul dobrogean, cuvântul poate fi „lăibru”.

Un alt sens al cuvântului „láibăr” se referă la o vestă scurtă, fără mâneci și fără guler, confecționată din țesătură de lână și tivită cu postav colorat. Aceasta poate fi purtată atât de bărbați, cât și de femei. Este specifică populației maghiare și săsești din Transilvania, iar în Maramureș a fost adoptată în jurul anilor ’50. Acest sens provine, de asemenea, din limba germană „Leiberrock”.

Un alt sens al cuvântului „láibăr” se referă, în popor, la o haină țărănească scurtă până în talie, strânsă pe corp și de obicei fără mâneci. Aceasta este confecționată din postav și poate fi numită și „lăibărac”. În regiuni precum Muntenia și Oltenia, termenul poate fi folosit și pentru a descrie pieptarul țărăncilor, tivit cu panglici late. Originea acestui sens se găsește tot în limba germană, mai exact în termenul „Leibel”.

În concluzie, cuvântul „láibăr” are multiple sensuri și semnificații, referindu-se la diferite tipuri de vestimentație, de la veste și jilete, până la mante și haine tradiționale specifice anumitor regiuni etnice din Transilvania și Maramureș.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.