Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Lehăi

Sinonime

  • flecări
  • îndruga
  • pălăvrăgi
  • sporovăi
  • trăncăni

Definiție : Lehăi

lehăi

lehăi este un substantiv masculin din nordul Moldovei care astăzi este neutilizat și învechit, având sensul de „om vorbăreț și prea vorbăreț”. Aceasta se referă la o persoană care vorbește mult și fără rost, fiind adesea plictisitoare pentru cei din jur. De asemenea, poate fi folosit și în sensul de „om mincinos sau flecar”.

lehăi este și un verb tranzitiv în dialectul moldovenesc din nord, având sensul de „a fura”. În acest context, cuvântul se referă la acțiunea de a lua în mod ilegal bunurile sau proprietatea altuia. De asemenea, se mai poate întâlni și în varianta „a se lei”, care înseamnă „a se lipsi de…”.

În alte variante dialectale, cum ar fi în Olt, se mai găsesc formele „leomi” și „leăi”, care au un sens similar cu cel al verbului „lehăi” din nordul Moldovei. Aceste forme sunt totuși învechite și nu se mai folosesc astăzi. Există o conexiune posibilă cu cuvântul „lehămiti” și cu verbul „leșui”.

De asemenea, există varianta „lehăi” a verbului „flecări” în dialectul moldovenesc, care înseamnă „a vorbi repezit” sau „a sporovăi”. Acesta poate fi folosit în sensul de a vorbi fără rost sau de a trăncăni. În acest caz, cuvântul este o creație expresivă și o variantă simplă a cuvintelor „blehăi” și „lihăi”.

Este posibilă o legătură între cuvântul „lehăi” și cuvintele slave „lišiti” și „lihŭ”, care înseamnă „a lipsi” sau „a vorbi în dodii”. Totuși, această legătură nu este certă și este mai puțin probabilă. De asemenea, s-a sugerat o conexiune cu cuvântul în limba albaneză „leh”, care înseamnă „a behăi”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.