Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Lei

Sinonime

  • COADA-LÉULUI
  • talpa-gâștei

Definiție : Lei

Cuvântul ‘Leu’, în limba română, are mai multe semnificații și utilizări diferite. Iată o definiție care cuprinde acest diferite accepțiuni:

Leu – substantiv masculin, singular, plural ‘lei’

1. Animal carnivor din familia felidelor (Panthera leo), cunoscut în mod obișnuit sub numele de leu. Este caracterizat prin limba de leu și cap de dragon. Acest prădător este adesea considerat regele animalelor. Exemplu: „Am plecat unde soarta m-a condus, cu o limbă de leu și un cap de dragon.”

2. Veche monedă românească în circulație în secolul al XVII-lea, în valoare de 120 de bani. Numele său derivă din latină ‘leo’ și probabil a fost împrumutat din latină în secolul al XVII-lea. Derivările directe din latină nu sunt fizic posibile. Nu se poate afirma nici cu certitudine că ‘Lăune’ este o derivare a cazului oblic, în ciuda a ceea ce cred unii. Este și mai puțin probabil să fie derivat din slavă ‘livŭ’. A doua sens a cuvântului este o traducere a ‘arslanli’ în turcă, însemnând ‘leu’ și ‘piatră’.

3. Numele propriu al constelației zodiacale Leul. Este a cincea zodie, corespunzând perioadei de la 22 iulie la 23 august.

4. Extinzând această noțiune, leu poate fi folosit și pentru a desemna un individ foarte curajos sau valoros. De exemplu, „vitejia leului de la Călugăreni, Mihai Viteazul”.

5. Leul este, de asemenea, numele oficial al unității monetare a României din 1867 și al Republicii Moldova din 1993. Această sens este bazat pe o asociere cu cuvântul turcesc ‘arslanly’.

6. Leul de mare este o foci, o mamifer carnivor, acvatic, asemănător unui leu, cu o coamă în jurul gâtului, pieptului și umărului. Leul furnicilor este un tip de insectă neuropteră care se hrănește cu larve de furnici.

7. Leu-paraleu este o expresie folosită în povești pentru a descrie un leu de talie mare și o putere extraordinară. Extinzând, se poate utiliza pentru a descrie o persoană curajoasă.

8. Leu-paraleu este un leu al furnicilor fictiv, un insect.

9. Leu-de-mare este o expresie populară pentru a desemna o persoană foarte curajoasă.

10. Leul-furnicilor este o variantă a leului furnicilor.

11. Gura-leului, literalmente ‘gura leului’, este o plantă.

Aceste diferite semnificații ale cuvântului ‘Leu’ atestă importanța și varietatea utilizărilor acestui cuvânt în limba română.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.