Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Leșuit

Sinonime

  • hămesit
  • lihnit
  • sfârșit

Definiție : Leșuit

„Leșuit” este un adjectiv care înseamnă „obosit, epuizat” în general ca urmare a lipsei de hrană. Poate fi folosit și pentru a exprima starea de slăbiciune sau extenuare generală. De exemplu, „Mă leșuiesc (la stomac)” înseamnă „Simt o slăbiciune (la stomac)” sau „Mi se învârte totul în stomac”. Acest cuvânt este folosit în principal în dialectul nordic al României și în regiunea Olt.

Verbul „leșui” (la prezent „leșuiesc”) este un verb tranzitiv care înseamnă „a provoca slăbiciune, oboseală extremă” sau „a slăbi”. Este o variantă a verbului „leșin” și poate fi influențat de cuvântul „leșie”. De exemplu, „Mi-a leșuit toată energia” înseamnă „Mi-am epuizat toată energia” sau „Mi-am pierdut toată puterea”. Acest verb este folosit în special în dialectul regional și poate fi găsit în expresii populare.

Verbul „leșui” (la prezent „leșuiesc”) este o altă variantă a verbului care are sensul de „a slăbi, a-și pierde puterea”. Poate fi tradus ca „slăbi, a lua puterea, a rămâne fără putere”. Acest cuvânt are o origine slavă și este legat de verbul sârbesc „lješivati”, care înseamnă „a-și pierde puterea”. De exemplu, „După boală, m-am leșuit foarte mult” înseamnă „După boală, am slăbit foarte mult”. Acest verb este de asemenea utilizat în contexte regionale.

În anumite cazuri, cuvântul „leșui” poate fi folosit și pentru a exprima un sentiment de dezgust sau aversiune. De exemplu, „Mâncarea a început să mă leșuiască” înseamnă „Mâncarea a început să mă dezguste”. Această înțeles este adesea utilizat într-un context figurativ.

Trebuie remarcat faptul că opiniile pot varia în ceea ce privește originea exactă a acestor cuvinte și că acestea sunt folosite în principal în regiuni specifice ale României. Unele surse sugerează o origine greacă, în timp ce altele subliniază conexiuni cu cuvântul latin „laesionāre”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.