Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Lihnit

Sinonime

  • hămesit
  • sfârșit
  • pocâltit
  • leșiat
  • leșuit
  • știulghit
  • leșinat

Definiție : Lihnit

Cuvântul „Lihnit” este un adjectiv masculin care poate fi folosit la plural în „lihníți” și la feminin în „lihnítă” la plural în „lihníte”. Provine din verbul intransitiv „lihnesc” al slavului vechi „*lihnonti”, din care derivă termenii polonezi „lichotny” și neerlandezi „nevoĭaș”, invidios, jalnic, și termenii greci „lignéno” și „lignéyo”, slăbi. Se observă și o relație cu „alignesc” și „olihnesc”. „Lihnit” înseamnă a fi înfometat, slăbit, foarte înfometat. De asemenea, i se pot atribui sinonimele „licnit” și „lignit”.

„Lihnit” poate fi de asemenea folosit ca verb, semnificând leșinul de foame. Uneori se folosește și forma de participiu trecut „lihnit” pentru a descrie o persoană care a murit de foame. Se utilizează și derivatul „lihneală” pentru a desemna faptul de leșina sau a muri de foame.

Verbul „lihnit” se referă la slăbiciune, la provocarea unei slăbiciuni, în special prin foame. Este utilizat și în varianta „ligni”. Se observă similarități cu greaca veche „λιχνεύομαι” și variantele sale „λιγναίνω” și „λιγνεύω”, care explică de asemenea variantele românești (cf. Tiktin, Candrea, Scriban), precum și „aligni”. Forma verbală „lihnit” este utilizată în principal pentru a descrie o persoană înfometată până la moarte. Se găsește și derivatul „lihneală” care înseamnă leșin, pierdere de conștiință.

Verbul „lihnit” este utilizat pentru a descrie senzația de leșin, de slăbiciune, în special cauzată de foame. De asemenea, se folosește expresia reflexivă „a i se lihni cuiva” pentru a descrie o situație în care cineva se simte rău (de foame, de oboseală, etc.). Se găsește și varianta „aligní” ca verb intransitiv în a patra persoană singular. Originea acestui cuvânt rămâne necunoscută.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.