Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Lipsi

Sinonime

  • absenta
  • frustra
  • priva
  • slăbi
  • văduvi
  • dispensa

Definiție : Lipsi

LÍPSI este un substantiv masculin, folosit în muzică pentru a desemna un dans modern în măsura de 6/4, care a apărut la Leipzig. De asemenea, poate desemna și melodia specifică acestui dans.

Ca verb tranzitiv, „lipsi” are mai multe sensuri. Primul sens al acestui verb este acela de a indica absența sau lipsa unei persoane sau a unui obiect. De exemplu, se poate spune „lipsește ceva” pentru a indica că ceva nu se găsește sau nu există. Al doilea sens al acestui verb este acela de a priva pe cineva sau ceva de ceva anume. De exemplu, se poate spune „era lipsit de ajutor” pentru a indica că acea persoană nu avea ajutorul de care avea nevoie. În plus, acest verb poate indica și absența unei persoane, având sensul de a nu fi de față sau a nu se găsi într-un anumit loc într-un anumit moment. De exemplu, se poate spune „a lipsit trei luni” pentru a indica că acea persoană a fost absenta timp de trei luni. Un alt sens al acestui verb este acela de a pierde sau a dispărea de la vedere. De exemplu, se poate spune „lipsește d’aci!” pentru a indica că persoana respectivă trebuie să se retragă sau să dispară de acolo. În fine, ultimul sens al acestui verb este acela de a renunța sau a se abține de la ceva. De exemplu, se poate spune „mă lipsesc” pentru a indica că persoana respectivă renunță sau se abține de la ceva.

Ca verb intranzitiv, „lipsi” are și el mai multe sensuri. Primul sens este acela de a nu exista sau a nu se găsi. Al doilea sens este acela de a elimina sau a scoate ceva. Al treilea sens este acela de a absenta, de a nu fi de față sau de a dispărea. Al patrulea sens este acela de a separa sau a despărți ceva. Al cincilea sens este un sens învechit și indică renunțarea sau abandonarea. Al șaselea și ultimul sens este un sens reflexiv și indică părăsirea sau renunțarea la ceva.

Există și un verb tranzitiv care se folosește în aceeași formă de conjugare ca „lipsi” dar care are un sens diferit. Acest verb indică faptul de a lua cuiva ceva de care are nevoie sau de a-l face să ducă lipsă de ceva. De exemplu, se poate spune „a lipsi pe cineva de ajutor” pentru a indica că i se refuză ajutorul cuiva. Există și o expresie idiomatiă care folosește acest verb și care indică faptul de a fi nebun. De exemplu, se poate spune „a-i lipsi o doagă” pentru a indica că persoana respectivă este nebună.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.