Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Liștai

Sinonime

  • absolut
  • aidoma
  • aievea
  • asemenea
  • chiar
  • deopotrivă
  • exact
  • identic
  • întocmai

Definiție : Liștai

Liștai este un adverb românesc care are mai multe înțelesuri. În primul rând, în zona Oltului, înseamnă „înmuiat” sau „umed”. Apoi, în zona Moldovei, se referă la o „gustare” sau o „porțiune mică smulsă”. Există variații regionale ale acestui cuvânt, cum ar fi lișteav în Moldova și Muntenegru, precum și leșteav în Olt și lejdeu în Transilvania. Originea acestui cuvânt este incertă, probabil expresivă. Ar putea fi legat de cuvinte precum fleșcăi și flișvăi.

Există o echivalență semantică între „topit” (care înseamnă „turnat” sau „topit”) și „asemănător”, ca în cuvântul leit. Desi asocierea cu cuvintele sârbești lice („față”) și bliškav („strălucitor”) este incertă.

Se poate remarca, de asemenea, cuvintele lișcotă (care înseamnă o „mulțime de copii”), care este legat de lișiță, și liticaș (care înseamnă „plevură”).

Folosind variantele regionale ale cuvântului liștai, obținem expresiile „líștai” și „líștav”. Aceste cuvinte sunt folosite frecvent în zona nord a Moldovei și înseamnă „asemănător”, „exact” sau „chiar”, ca în expresia „liștai tată-su”. Totuși, se poate folosi și cuvântul „fireș” pentru a exprima această idee.

Cuvântul „liștai” poate fi, de asemenea, folosit ca adverb sub forma „líștaĭ”. În această formă, el este folosit în principal în zona Moldovei pentru a exprima asemănare sau exactitate, ca în expresia „e listai dracul în picioare”. Originea acestui cuvânt este necunoscută.

În cele din urmă, „listá” este un verb tranzitiv în limba română care înseamnă „a înscrie pe o listă” sau „a întocmi o listă”. Acest cuvânt poate fi, de asemenea, folosit în domeniul informatic pentru a desemna „tipărirea unei liste”. Originea acestui cuvânt este franceză, „lister”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.