Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Loatră

Sinonime

  • bandit
  • hoț
  • pungaș
  • tâlhar

Definiție : Loatră

Lótru este un substantiv masculin care înseamnă hoț sau bandit, având ca origini cuvântul slav lotrŭ. Acesta poate fi folosit și în sensul de șarlatan sau înșelător. În trecut, termenul lotru era folosit și pentru a descrie o persoană mândră sau fudulă, precum și o persoană veselă și plină de viață. Pentru forma feminină a acestui cuvânt se folosește termenul loatră.

Lotru este de asemenea folosit ca adjectiv, exprimând atât calitățile negative, cât și cele pozitive ale unei persoane. Astfel, poate fi folosit pentru a descrie o persoană tâlhăreață sau hoață, dar și pentru a ilustra calitatea unei persoane glumețe și abilă la cuvânt. Cuvântul lotru provine din limba slavă lotrǔ.

Lotrul este un substantiv masculin și poate avea două sensuri principale. În primul rând, este folosit pentru a descrie un hoț sau tâlhar. În al doilea rând, ca adjectiv, poate însemna o persoană abilă și sprintenă, dar și o persoană ageră la minte și isteață. Originea cuvântului lotru poate fi atribuită limbii poloneze, unde acesta înseamnă ștrengar sau hoț.

Lótru este un cuvânt învechit și folosit mai ales în regiunile Moldovei și Transilvaniei. Pe lângă sensurile de hoț și tâlhar, acesta poate fi folosit și pentru a descrie o persoană ageră sau viuă. Originea termenului lotru se regăsește în documente vechi românești din secolul al XVII-lea, dar se presupune că provine din limba germană (nemțească) lotter, care înseamnă om leneș.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.