Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Locui

Sinonime

  • a domicilia
  • a fi
  • a sta
  • a ședea
  • a hălădui
  • a sălășlui
  • a băciui
  • a sălăși
  • a sălășui
  • a popula

Definiție : Locui

Locui (locuiesc, locuit) este un verb care se referă la acțiunea de a trăi sau a avea reședința într-un loc. Se mai folosește și varianta lăcui. Cuvântul provine din limba maghiară „lakni”, iar forma normală ar fi fost lăcui, cu toate că în prezent este considerată învechită și înlocuită de loc. Un derivat al acestui verb este locaș (lăcaș), substantiv neutru ce înseamnă locuință și care provine tot din maghiară (lakás). De asemenea, există și forma locuință, substantiv feminin ce se referă la o casă de locuit, cu sufixul -ință. Un alt derivat este locuitor, un substantiv masculin care desemnează o persoană care locuiește într-un anumit loc. Exprimarea conlocui este un verb format după franceza „cohabiter” și înseamnă a trăi împreună cu cineva. O altă formă derivată este conlocuitor, un adjectiv creat sub influența regimului comunist.

Locui (lăcui) este un verb tranzitiv care înseamnă a ședea sau a trăi într-un anumit loc. Se mai folosește și varianta lăcui. Această formă a verbului „locui” a fost influențată de cuvântul „loc” și de expresia „a-și face loc”. Forma lăcuì este vechi și nu mai este folosită în prezent. Este posibil să găsim o influență a limbii slave în această formă, deoarece există cuvântul „lakuvati” în limba slavonă, care apare doar în documente de proveniență română și în bulgară transilvăneană cu forma „lakuva”.

Locui (locuiesc, locuit) este un verb de tip IV care poate fi folosit atât intranzitiv, cât și tranzitiv. În sensul intranzitiv, acesta indică acțiunea de a avea domiciliul sau de a fi stabilit cu locuința într-un anumit loc. Este echivalent cu a sta, a ședea sau a domicilia. În sensul tranzitiv, este folosit într-un context învechit pentru a așeza pe cineva într-un anumit loc, a stabili sau a coloniza. Cuvântul provine din maghiară „lakni”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.