Sinonime pentru Ocol
Sinonime
- înconjur
- ocolire
- (rar) ocoliș
- cotitură
- gard
- țarc
Definiție : Ocol
Ocol este un substantiv neutru cu mai multe sensuri și înțelesuri.
Primul sens al cuvântului ocol se referă la acțiunea de a merge în jurul sau înconjurul unui loc sau obiect. De exemplu, când merg la deal, mă obosesc mai puțin făcând ocoluri. Acest sens poate fi și extins la o călătorie în jurul unui loc sau pe întreaga perioadă de timp. De exemplu, Fenicienii au făcut ocolul Africii cu 3000 de ani înainte de Hristos.
Ocol se poate referi și la perifrază, adică folosirea unor cuvinte sau expresii în locul unor cuvinte directe pentru a-ți exprima ideile. De exemplu, spune de-a dreptul și nu mai face ocoluri.
Un alt sens al cuvântului ocol este acela de obor, țarc sau îngrădire pentru a ține animalele mari. Aceasta poate fi ocol pentru vite, existând plase sau plaiuri în vechime.
Într-un context mai administrativ sau legal, ocol poate desemna un district judiciar sau o unitate administrativă. De asemenea, se poate referi și la un tribunal pentru prima instanță.
Cuvântul ocol are și un derivat verbal, „ocoli”, prin care se poate exprima acțiunea de a da ocol, a înconjura, a se abate, a se suci, a împrejmui sau a evita. Există și alte derivate ale acestui cuvânt, precum „ocolaș”, care desemnează un șef administrativ al unui district judiciar, și „ocolnică”, care înseamnă hotărnicie.
În concluzie, cuvântul ocol are multiple sensuri și se poate referi fie la acțiunea de a merge în jurul unui loc sau de a călători în jurul unei zone, fie la un obor sau o îngrădire pentru animale, fie la o unitate administrativă sau un tribunal pentru prima instanță. De asemenea, există și derivate ale acestui cuvânt prin care se pot exprima diverse acțiuni sau calități.
Ce este un sinonim?
Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.
Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.