Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Ocolire

Sinonime

  • înconjurare
  • v. ocol
  • evitare
  • v. eludare
  • v. evitare

Definiție : Ocolire

Ocolire este un substantiv feminin care se referă la acțiunea de a ocoli și la rezultatul acesteia, adică un ocol sau ocoleală.

Verbul ocoli, care este însoțit de diverse conjugări, are mai multe sensuri. În primul rând, poate însemna a face ocol, adică a parcurge o distanță făcând un ocol sau a merge de jur-împrejur, a înconjura. De asemenea, poate însemna a evita sau a eluda ceva sau pe cineva. Astfel, ocolim pe cineva atunci când ne ferim să-l atingem sau să-l lovim, făcând un mic ocol în jurul lui. Acest sens se poate extinde și la evitarea de conflict sau a unei situații neplăcute. Totodată, ocoli poate însemna și a pune gard împrejurul unui loc sau a împrejmui, a îngrădi. În sens figurat, ocoli poate însemna a proteja sau a ocroti ceva sau pe cineva. De asemenea, poate însemna a înconjura din toate părțile sau a asedia, adică a încercui din toate părțile. Există de asemenea și sensul figurat al a spune ceva cu înconjur, a divaga.

Verbul ocolesc, care este însoțit tot de mai multe conjugări, are sensuri similare cu cel al verbului ocoli. Poate însemna a înconjura, a merge în prejur sau a merge ocolind, cotind. Totodată, poate însemna și a evita ceva sau pe cineva sau a eluda. Această eludare poate avea loc în sensul de a evita din punct de vedere fizic sau în sensul de a evita întâlnirea cu cineva sau cu ceva. De asemenea, ocolește poate însemna și a ignora sau a lăsa ceva intenționat deoparte. Există și varianta oblicesc a acestui verb.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.