Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Ocupat

Sinonime

  • prins

Definiție : Ocupat

Ocupat este un cuvânt care are mai multe sensuri și semnificații în limba română:

Ocupat, ocupată, adjectivele ocupați, -te, cu sensul de a avea mult de lucru, a avea multe treburi. De exemplu, „a fi foarte ocupat”.

Ocupat, ocupată, adjectivele ocupați, -te, cu sensul de a fi cucerit de o armată străină, a fi stăpânit de o putere străină. Aceasta este folosit în general pentru un teritoriu sau un oraș care este sub ocupație străină.

Ocupat, ocupată, adjectivele ocupați, -te, cu sensul de a fi stăpânit, deținut temporar, de cineva. Acesta se referă la bunuri mobile sau imobile care sunt în posesia temporară a unei persoane, precum și la posturi care sunt luate în primire sau deținute de cineva.

Ocupat, ocupată, adjectivele ocupați, -te, cu sensul de a fi preocupat, absorbit, cu multe treburi de făcut. Aceasta se poate referi la persoane care au mult de lucru și sunt prinsi cu diverse activități.

Ocupa, verb tranzitiv, cu sensul de a lua în stăpânire, a cuceri cu forța armată un teritoriu, un oraș etc. Acesta se referă, de asemenea, la a deține temporar un imobil sau un spațiu locativ, a ocupa un post sau o funcție și, figurat, a deține un loc într-o ierarhie.

Ocupa, verb reflexiv, cu sensul de a lucra într-un anumit domeniu, a avea drept ocupație sau profesie, a se interesa de cineva sau de ceva, a acorda atenție deosebită. Acesta se folosește și în expresii precum „a se ocupa de filologie” sau „a se ocupa cu filologia”.

Ocupa, verb tranzitiv, cu sensul de a lua în posesiune, a se face stăpân pe un anumit lucru sau teritoriu. Se poate folosi și în sensul de a umple un loc, a avea locuit o casă întreagă sau a da de lucru. De asemenea, poate însemna și a tine ocupat, a ocupa mintea cuiva, a poseda un anumit post sau funcție și a lucra sau a se ocupa într-un anumit domeniu.

Ocupa, verb tranzitiv, cu sensul de a apune stăpânire pe ceva, a lua în stăpânire cu forța armată un teritoriu, un oraș etc. Acesta se folosește și în sensul de a lua temporar în stăpânire un imobil sau un spațiu locativ și de a se întinde pe o suprafață sau de a se situa. Mai poate însemna și a reține sau a rezerva ceva într-un anumit scop.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.