Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Ogori

Sinonime

  • desfunda
  • desțeleni

Definiție : Ogori

Verbul „ogorî” este un verb tranzitiv cu mai multe semnificații. Prima semnificație este legată de acțiunea de săpație sau arat a solului pentru plantarea porumbului, cu ideea de pregătire a terenului agricol. De exemplu, putem spune „ogorâm mălaiul”, ceea ce înseamnă „săpăm porumbul”. Acest termen este documentat doar în regiunea Săcel-Vișeu-Moisei-Borșa și provine de la cuvântul „ogor” care provine din sârbescul „ugar”.

A doua semnificație a „ogorî” este tot un verb tranzitiv și este utilizată în contextul pregătirii unui câmp sau a unui teren agricol pentru cultură. Este asociată în mod specific cu acțiunea de arare a solului în profunzime. Această semnificație este utilizată în principal într-un context regional sau arhaic. Forma conjugată a verbului poate fi „ogorắsc” la persoana întâi singular și la persoana a treia plural în prezentul indicativului. De exemplu, putem spune „Eu ogorắsc terenul pentru cultură”, ceea ce înseamnă „Arăt terenul pentru cultură”. Acest verb derivă de asemenea de la cuvântul „ogor”.

În cele din urmă, a treia semnificație a „ogorî” este asociată cu acțiunea de a arde un teren agricol după recoltă. Se referă la ideea de a întoarce solul într-un mod în care soarele, ploaia și zăpada să-l bată până în primăvara următoare. Putem folosi expresii precum „întorc ogorul” pentru a însemna „întorc terenul” sau „îl ar a doua oară după seceriș” pentru a spune „îl întorc a doua oară după recoltă”. Această semnificație este utilizată într-un context regional și derivă de la verbul slav „o-gorĭeti” care înseamnă „a arde în jur” sau „u-gorĭeti” care înseamnă „a se arde”. Putem folosi de asemenea forme verbale derivate precum „ogorît” pentru a însemna „arât” sau „să ogorească” pentru a exprima „a pregăti terenul”.

În concluzie, verbul „ogorî” este un verb tranzitiv cu diferite semnificații legate de pregătirea unui câmp pentru cultură, fie prin săparea solului pentru plantarea porumbului, fie prin ararea în profunzime a terenului sau prin arderea solului după recoltă pentru a-i permite regenerarea.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.