Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Olfacție

Sinonime

  • miros

Definiție : Olfacție

Olfacție este un substantiv feminin care se referă la simțul mirosului și procesul de mirosire. Este denumită și olfacțiune sau olfácție. Este un termen utilizat în special în literatură. Olfacție descrie capacitatea organismelor de a percepe mirosurile și de a le interpreta într-un mod specific.

Olfacția este un proces fiziologic prin care receptori specializați, numiți organe olfactive, detectează moleculele volatile din mediul înconjurător și le transmit semnale chimice creierului pentru a le interpreta ca mirosuri specifice. Aceasta se bazează pe interacțiunea moleculelor cu receptorii olfactivi localizați în mucoasa nazală.

Olfacția este esențială în identificarea și recunoașterea unor mirosuri diverse, cum ar fi cele asociate cu alimentația, pericolul, reproduția sau relațiile sociale. Acest simț este prezent într-o gamă largă de organisme, de la om la animale, precum câinele sau ursul, care se bazează în mare măsură pe olfacție pentru supraviețuire și vânătoare.

Olfacția poate varia în intensitate și acuitate între indivizi și specii diferite. Unele persoane pot avea un simț al mirosului mai dezvoltat și pot distinge mirosuri subtile sau diferite, în timp ce altele pot fi mai puțin sensibile la anumite mirosuri.

Denumirea „olfacție” provine de la termenul francez „olfaction” și latinul „olfactio”. Acesta a fost adoptat în română cu sensul de miros sau simțul mirosului. Termenul este utilizat în diferite contexte, cum ar fi în domeniul medical, biologic sau în descrierea senzorială a mirosurilor.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.