Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Pandalie

Sinonime

 • capriciu
 • chef
 • fandoseală
 • fantezie
 • fason
 • fiță
 • maimuțăreală
 • moft
 • naz
 • pofte
 • prosteală
 • sclifoseală
 • toană

Definiție : Pandalie

Cuvântul „pandalie” (pandalíe) este un substantiv feminin care poate avea mai multe sensuri și semnificații în limba română. Poate face referire la o criză nervoasă, agitație, mofturi sau pofte. Originea acestuia este incertă, dar se poate presupune o legătură cu expresia „tot” din limba greacă veche (πὰντ’ őλα), care ar putea însemna „este în toate stările sale” în limba franceză. Cu toate acestea, nu există o derivare directă a cuvântului „pandalie” în limba țigănească sau în greaca modernă care să fie convingătoare.

Cuvântul „pandalii” (pandalíi) la plural este de asemenea un substantiv feminin popular care poate însemna furii, ticuri sau mofturi. De exemplu, se poate spune „i-a venit pandalii” pentru a exprima că cineva are mofturi sau agitație excesivă.

Cuvântul „pandalii” (pandalíĭ) poate face referire și la furii sau mofturi în dialectul montan. Poate fi folosit familiar pentru a desemna furia, mofturile sau extravaganțele.

Cuvântul „pandaliĭ” (pandalíĭ) este un substantiv feminin familiar care poate avea mai multe sensuri, dar este în general utilizat pentru a desemna furii, ticuri sau mofturi. De exemplu, se poate spune „a-țĭ veni pandaliile” pentru a exprima că cineva are mofturi sau agitație excesivă.

Expresiile „a-l apuca damblaua / dracii / pandaliile” sunt utilizate pentru a exprima o mare furie sau frustrare. De exemplu, „a-l apuca pandaliile” înseamnă „a se înfuria foarte tare”.

Expresia „a-l ține pandaliile” este utilizată pentru a exprima faptul de a fi mofturos sau a avea ticuri. De exemplu, „a-l ține pandaliile” înseamnă „a fi mofturos”.

În rezumat, cuvântul „pandalie” poate face referire la crize nervoase, agitații, mofturi sau pofte. De asemenea, poate fi utilizat pentru a exprima furii, ticuri sau extravaganțe. Expresiile „a-l apuca damblaua / dracii / pandaliile” și „a-l ține pandaliile” se referă respectiv la o mare furie sau la moft.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.