Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Pantalonar

Sinonime

  • PANTALONÁR
  • nădrăgar

Definiție : Pantalonar

Cuvântul ‘pantalonar’ are mai multe semnificații în limba română.

În primul rând, se referă la un croitor specializat în confecționarea pantalonilor. Este vorba despre un profesionist experimentat în arta de a crea și de a ajusta aceste haine.

Mai mult, în contextul secolului al XIX-lea, era folosit într-un mod depreciativ de către conservatori boieri pentru a descrie tinerii progresiști care adoptaseră vestimentația occidentală. Acești tineri erau astfel denumiți în mod negativ datorită preferinței lor pentru moda occidentală, considerată o amenințare la adresa tradițiilor conservatoare.

O altă utilizare a termenului este ironică. Era folosit ca poreclă, tot în secolul al XIX-lea, pentru a se bate joc de tinerii progresiști educați în stilul occidental, care purtau pantaloni și sacouri, în contrast cu vechea costumație tradițională boierească cu cămașa și vesta. Termenul subliniază aspectul ridicol al acestor tineri care se pretind moderni, dar care se simțeau nepricepuți în ceea ce privește vestimentația occidentală în general.

În cele din urmă, într-un sens mai popular, cuvântul ‘pantalonar’ poate fi folosit într-un mod depreciativ de către țărani pentru a descrie persoanele îmbrăcate în ținute urbane, în special cetățenii și comercianții. Astfel, exprimă o distincție socială, uneori însoțită de invidie sau judecată.

În concluzie, ‘pantalonar’ este un cuvânt românesc polivalent care poate să se refere la un croitor specializat în fabricarea pantalonilor, dar și la tineri progresiști ridiculizați de către conservatori sau la persoane îmbrăcate în haine urbane considerate cu dispreț de către țărani.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.