Sinonime pentru Parâma
Sinonime
- odgon
- pălămar
Definiție : Parâma
Parâma este un termen folosit pentru a se referi la un cablu sau un odgon. Are origine în cuvântul italian ‘paroma’, apoi a fost preluat în limba turcă ca ‘parima’ și a ajuns în română prin intermediul acestuia. Derivatul său, ‘parîma’, este un verb care înseamnă a lega cu parîme. De asemenea, există și forma de substantiv feminin ‘parîmărie’, care denumește o cantitate mare de parîme.
Parâma poate fi definită și ca un odgon de corabie, fiind folosită în acest sens în Dobrogea și Dunăre. De asemenea, este folosit ca sinonim pentru prangă și palamar în acest context.
Ca substantiv feminin, parâma se referă la o frânghie sau un cablu textil, metalic sau din material plastic, care este utilizat la bordul unei nave. Cuvântul are origine în limba turcă ‘parima’.
Verb tranzitiv ‘parîmez’ înseamnă a odgonesc sau a lega cu parîme, fiind folosit în Dobrogea și Dunăre.
Ce este un sinonim?
Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.
Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.