Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Parataxă

Sinonime

  • juxtapunere

Definiție : Parataxă

Parataxa este un mod de exprimare a raporturilor de coordonare sau de subordonare în propoziție sau în frază prin simpla alăturare, fără ajutorul vreunui cuvânt de legătură. Acest termen se folosește în gramatică pentru a descrie fenomenul de juxtapunere, de coordonare sintactică. Provenind din cuvântul francez „parataxe”, parataxa este asociată cu cuvântul grecesc parataxis, care este compus din „para”, însemnând „lângă”, și „taxis”, semnificând „așezare”.

Parataxa se referă la juxtapunere, adică la modul în care sunt alăturate construcțiile sintactice fără a fi necesară utilizarea vreunui cuvânt de legătură sau a unui element de subordonare. Această alăturare simplă, directă, fără conjuncții sau alte mijloace de conectare, permite construirea unei propoziții sau a unei fraze în care diferitele părți sau grupuri de cuvinte sunt coordonate între ele. Această coordonare sintactică, care este esența parataxei, poate fi observată în structura propozițiilor sau frazelor care prezintă acest tip de relații de coordonare.

Parataxa este sinonimă cu termenii „juxtapunere” și „coordonare sintactică”, fiind un concept aplicat în gramatică pentru a descrie modul în care raporturile de coordonare sau de subordonare sunt exprimate prin simpla alăturare a construcțiilor sintactice. Provine din cuvântul francez „parataxe” și este o metodă de exprimare care permite coordonarea fără a necesita cuvinte de legătură sau alte mijloace de conectare în propoziție sau în frază.

În concluzie, parataxa este un termen din gramatică care descrie modul de exprimare a raporturilor de coordonare sau de subordonare prin simpla alăturare, fără a avea nevoie de cuvinte de legătură sau alte elemente de subordonare. Această alăturare directă și simplă permite construirea unei propoziții sau a unei fraze în care diferitele părți sau grupuri de cuvinte sunt coordonate între ele, formând astfel o structură sintactică coerentă. Este sinonimă cu „juxtapunere” și „coordonare sintactică” și are origini în cuvântul francez „parataxe”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.