Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Paratrăsnet

Sinonime

  • paratoner
  • ferifulger
  • feritun
  • parafulger
  • paratunet

Definiție : Paratrăsnet

PARATRĂSNET este un dispozitiv de legătură cu pământul pentru protecția construcțiilor contra trăsnetului, cunoscut și sub denumirea de paratoner. Este folosit pentru a preveni efectele distructive ale lovirii directe de trăsnet asupra clădirilor și instalațiilor. Paratrăsnetul este compus dintr-o vârf de vargă de fer înfipt în vârful construcției, conectat printr-un fir de fer sau de aramă la o țeavă care se coboară într-o groapă cu apă sau un puț. Electricitatea opusă celei din norul trăsnetului este atrasă spre partea superioară a construcției și scurge în puț, astfel împiedicând producerea unei scântei între nor și clădire. Pentru a funcționa corect, toate componentele paratrăsnetului trebuie să fie bine conectate între ele. Se estimează că un paratrăsnet eficient poate proteja un perimetru de două ori sau mai mare decât înălțimea acesteia.

Inainte de Franklin, un copil din Auvernia, numit Gerbert, a inventat un mijloc de a evita trăsnetul prin înfiptul unor țăruși lungi cu vârfuri de fier ascutite în pământ. Acești țăruși erau amplasați la distanțe regulate și trăsnetul se scurgea prin ei în pământ. Se spune că acest mijloc ar fi avut capacitatea de a îndepărta și grindina. Copilul Gerbert a folosit această metodă inspirându-se dintr-o veche tradiție celtică care se păstrase în centrul Galiei.

De asemenea, există și un sens figurat al termenului „paratrăsnet”, care se referă la o persoană care acceptă să primească reproșuri pentru gafele sau greșelile altora. Această noțiune nu apare în toate definițiile, ci are un înțeles diferit și mai puțin utilizat.

In concluzie, termenul „paratrăsnet” are la bază înțelesul de instalație de protecție a construcțiilor și instalațiilor împotriva trăsnetului, dar poate fi folosit și pentru a descrie un dispozitiv de legătură cu pământul, precum și o persoană care acceptă să fie responsabilă pentru greșelile altora.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.