Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Pas

Sinonime

  • pășitură
  • mers
  • pasnic
  • pășar
  • pasul dulgherului

Definiție : Pas

Pas interj. (diferenţă joc de cărţi) cuvânt care indică faptul că un jucător nu doreşte sau nu poate deschide jocul. A passe parol = formulă rostită de un jucător care nu doreşte sau nu poate participa la runda respectivă de joc. (< fr. /je/ passe)
Pas v. (folosit doar la imperativ) 1. a merge: passe cu Dumnezeu, fiică! ISP; 2. a căuta: passe de te du là-bas CR. [Lit. a face un pas].
Pas subst. Subst. Medicament antibiotic sub formă de pulbere, de culoare albă, puţin solubil în apă, folosit în tratamentul tuberculozei. – Din fr. P.A.S. (abr. de la acide para-aminosalicylique).
Pîs, V. pis.
PÂS interj. Vezi pis.
Pis et pîs interj. pentru a chema pisica (pisica). A nu spune niciun cuvânt, a tăcea complet. – Ruşii cheamă pisica cu [!] kis-kis.
A nu spune niciun cuvânt expr. a păstra un secret; a fi discret. A suporta, a suporta o mustrare, o reproş, o confruntare etc. fără a murmura.
PAS 1) pas m., pl. pasi (lat. pássus, pas, de pándere, a desfăşura; it. pg. passo, pv. fr. pas, esp. paso. Vezi pas 4 şi ex-pansion). Mişcare a piciorului pentru a merge: am făcut trei paşi înainte[, ] trei paşi înapoi. Amprenta unui pas: am văzut urme de paşi pe nisip. Modul de a merge (referitor la oameni, trupe): pas greoi, pas uşor, pas accelerat. Viteza cea mai lentă a calului (100 de metri pe minut în cavalerie) şi a celorlalte patrupede: a trece de la pas la trap. Măsură a distanţei de la un picior la celălalt în timpul mersului (considerată dublată [!], adică un metru şi jumătate pentru romani): s-a oprit la 30 de paşi. Fig. Decizie gravă: căsătoria este un pas mare. Progres: acest pod este un pas mare. A face paşi pentru (fr. a face paşi pentru), a întreprinde demersuri: a făcut primii paşi pentru reconciliere. A-i da cuiva prioritatea, a-i permite, a-i oferi ocazia: să nu-l laşi să acorde un interviu, să nu-i dai ocazia să vorbească. A merge în pasul cuiva, a-l imita. A tine pe cineva în frâu sau a-l pune să meargă în pas, a-l învăţa o lecţie. Pas cadenţat, care reprezintă acelaşi pas pentru un ansamblu de trupe în marş. Pas accelerat sau rapid, pas de 75 de cm. Pas de alergare sau de gimnastică (fr. clear course sau running), pas de alergare, trapul omului (90 de cm). Pas încărcat, pasul cel mai rapid pe care infanteria îl adoptă imediat înainte [!] de atac. Pas cu pas, 1. încet, atent: a merge pas cu pas, 2. în orice moment, la fiecare mişcare: l-a urmat pas cu pas. La fiecare pas, la fiecare pas, la fiecare mişcare: la fiecare pas mă lovesc [!] de el. Cu paşi gigantici, foarte repede [!]: a avansa, a progresa cu paşi de uriaş. Cu paşi de lup (fr. à pas de loup), în tăcere fără zgomot: hoţii au venit în tăcere.
păs pas (pași), s. m. – 1. Distanţa între piciorul din faţă şi piciorul din spate în timpul mersului. – 2. Posibilitate, mijloc de a obţine ceva. Lat. passus (Pușcariu 1276 ; Candrea-Dens., 1345 ; REW 6271), cf. it., port. passo, fr., prov., cat. pas, sp. paso, alb. pas.
păs pas ! interj. 1. (carte) în această mână nu joc!; mă retrag! 2. lasă-mă în pace!; pleacă! 3. renunţă!

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.