Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Raită

Sinonime

  • turban
  • chèche
  • keffieh

Definiție : Raită

Cererea este următoarea:

Reformulați o definiție unică pentru cuvântul „Raită” respectând diferitele semnificații menționate în text fără a include numere, cifre sau caractere speciale. Fiecare paragraf trebuie să fie marcat și formatat între tag-urile

.

Iată rezultatul:

„Raită” este un termen interjecțional folosit în horă pentru a avertiza sau atrage atenția. Este o expresie în limba maghiară, „rajta” (Cihac, II, 522). De la această interjecție derivă cuvântul „raită”, substantiv feminin, care denumește o incursiune, o vizită sau o excursie. Cândva, paznicii și fanarioții strigau „raita”, o fel de strigăt de gardă. Poate face referire și la un traseu sau călătorie făcută pe jos sau în alt mod, în scopul de a observa ce se întâmplă: o plimbare prin cartiere, o călătorie în țara inamică. Poate indica și o deviere de drum; am făcut o ocolire și am trecut pe la ei. A se vedea ‘razie’, ‘tîrcol’.

„Raită”, substantiv feminin plural „ráite”, este un termen familiar. Face referire la strigătul gardienilor de noapte pentru a semnala prezența lor. Poate fi folosit și pentru a desemna o inspecție nocturnă. Fanarioții strigau în mod regulat „raita” în timpul nopții. În plus, poate fi folosit pentru a descrie o ocolire: să hotărâm să facem o ocolire prin orașele olteniene. A se vedea ‘OD’ (abreviere folosită pentru ‘haide’, care înseamnă „vino”).

„Raită”, termen feminin, singular „ráită”, plural „ráite”, este folosit în termeni familiari. Înseamnă a alerga pe un drum fără întrerupere (lung), a trece rapid pe undeva, a face o vizită scurtă. De asemenea, poate fi folosit ca interjecție (sub forma ‘raita’) într-un sens arhaic, pronunțat de gardienii de noapte pentru a se recunoaște reciproc. Acest termen provine din maghiara ‘rajta’.

Expresia ‘a da o raită’ înseamnă a face o plimbare sau o plimbare scurtă. Poate însemna și a face o vizită scurtă.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.