Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Rață

Sinonime

  • ploscă
  • urinar

Definiție : Rață

rátă (ráțe), s. f. – Pasăre inotătoare cu ciocul lat și turtit. Este cunoscută și sub denumirea de rață leșească. Aceasta se deplasează cu un mers legănat, asemenea unei persoane grase. De asemenea, expresia „a arunca cuiva o rață în traistă” se referă la a răspunde cu o vorbă care să pună pe cineva în dificultate sau să-l compromită.

Rața este o pasăre palmipedă domestică, de talie mai mică decât gâsca, cu un bot lat. Există o varietate de rațe sălbatice care trăiesc în număr mare pe lacurile din regiunea noastră. Ouale de rață sunt mai mari și mai gustoase decât cele de găină, iar coaja lor poate fi de culoare verde sau albă.

Rața mai poate fi numită și în sensul de termen convenit de plată. Aceasta se referă la o parte dintr-o sumă de bani sau o obligație care trebuie plătită treptat, în mai multe tranșe.

În alte contexte, rața poate fi folosită în expresii ca „a prinde pe cineva cu mâța în sac”, care înseamnă a suprinde pe cineva în flagrant delict sau a-i dovedi vinovăția, și „a da la boboci” sau „a da la rațe”, care se referă la a vomita sau a vărsa.

Rata, cu sensul de cotă sau parte eșalonată, este o parte dintr-o sumă de bani sau o obligație care trebuie achitată treptat la anumite termene. De exemplu, se poate vorbi despre rata unui credit sau despre rata dobânzii. Rata poate fi exprimată și ca procent, cum ar fi rata plusvalorii sau rata profitului.

În concluzie, termenul rață are mai multe semnificații, fiind folosit pentru a descrie o pasăre inotătoare, o parte dintr-o sumă de bani sau o obligație de plată. De asemenea, se folosește și în expresii sau proverbe pentru a descrie diferite situații sau comportamente.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.