Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Rata

Sinonime

  • pierde

Definiție : Rata

Rata este un substantiv feminin cu multiple sensuri și înțelesuri. În primul rând, poate desemna fiecare dintre părțile în care se eșalonează o sumă de bani sau o obligație de altă natură pentru a fi achitată sau distribuită treptat la anumite termene. Aceasta poate fi și un raport procentual sau un procent în cazul scontului sau a dobânzii. De exemplu, rata plusvalorii este raportul dintre plusvaloare și capitalul variabil, iar rata profitului este raportul dintre plusvaloare și întregul capital avansat.

Totodată, termenul „rata” poate face referire și la fiecare dintre părțile în care se eșalonează o datorie sau o altă obligație pentru a fi achitată sau distribuită treptat, la anumite termene. De asemenea, poate fi utilizat pentru a desemna un raport sau un procent în cazul contului, al dobânzii sau al altor aspecte financiare. În economie, „rata” se poate referi la raportul dintre plusvaloare și capitalul variabil sau întregul capital avansat.

Într-un alt context, „rata” poate desemna un termen sau o parte dintr-o sumă care se plătește în mai multe rânduri, conform unui soroc prestabilit. Acest termen provine din limba germană și se bazează pe cuvântul „Rate”.

Un alt sens al termenului este acela de a desemna pasărea cu numele „rata”. Aceasta este o pasăre inotătoare cu ciocul lat și turtit, fiind asemănătoare cu o gâscă. De asemenea, „rata” poate fi folosit ca termen pentru a descrie un dans popular sau melodia după care se execută acest dans. Această accepțiune se regăsește în mai multe limbi, precum italiană sau latină.

În unele dialecte sau variante de limbă română, termenul „rata” sau „rață” este folosit pentru a desemna și alte aspecte, cum ar fi vomitul sau jocurile copiilor. De asemenea, există expresii sau locuțiuni în care se utilizează cuvântul „rata”, cum ar fi „a prinde pe cineva cu mâța în sac” sau „a da la boboci/la rațe”, care au sensul de a surprinde pe cineva în flagrant delict sau de a vomita.

Acestea sunt doar câteva dintre sensurile și înțelesurile termenului „rata” în limba română, care poate fi utilizat în mai multe domenii și contexte.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.