Sinonime pentru Șagă
Sinonime
- ghidușie
- glumă
- năzbâtie
- năzdrăvănie
- nebunie
- poznă
- ștrengărie
Definiție : Șagă
Totalitatea legendelor și a tradițiilor popoarelor scandinave. Proză narativă cuprinzând povestiri și legende istorice cu caracter eroic aparținând popoarelor scandinave; cronică, roman.
1. Totalitatea legendelor și tradițiilor popoarelor scandinave. Proză narativă cu asemenea povestiri și legende.
2. Legende sau mituri ale altor țări; povestire, cronică.
Povestire specifică vechii literaturi scandinave, în care faptele istorice se împletesc cu elemente mitologice.
<șágă f., pl. șăgĭ> Glumă: a face șagă. Fără șagă, serios: îți spun fără șagă. În șagă, în glumă, șuguind: i-a spus în șagă.
<șagă f.> Mold. Glumă: nu-i lucru de șagă.
<ȘÁGĂ, șăgi, s. f.> Glumă. Loc. adv. În șagă = fără seriozitate, într-o doară. Fără șagă = în mod serios. Loc. vb. A face șagă = a șugui; a glumi. Expr. Nu-i vreme de șagă = nu-i momentul potrivit pentru glumit. A se întrece cu șaga = a întrece măsura, a exagera. A se trece de șagă = a începe să devină lucru serios. A lăsa șaga (la o parte) sau a-i ajunge (cuiva) șaga (sau de șagă) = a termina cu gluma, a deveni serios. (în construcții negative sau interogative) A fi (sau a-i părea cuiva) (de) șagă (sau lucru de șagă) = a fi (sau a i se părea cuiva că este) lucru neînsemnat, fără importanță.
Ce este un sinonim?
Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.
Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.