Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șahinșah

Sinonime

  • Șah

Definiție : Șahinșah

Șahinșah este un substantiv masculin din limba română, cu o formă de plural deosebită: șahinșáhi. Cuvântul șahinșah provine din limba persană, de la termenul „šāhinšāh”, și are diverse semnificații asociate.

În primul rând, șahinșah poate fi interpretat ca un titlu nobiliar, echivalentul regelui sau al împăratului. Acest sens derivă din denumirea persană „šāhinšāh”, care înseamnă literalmente „regele regilor”. Astfel, șahinșah se referă la un conducător suprem.

De asemenea, termenul șahinșah este folosit și pentru a desemna șahul, adică regele în jocul de șah. Această semnificație derivă de asemenea din originile persane ale termenului, întrucât „šāh” înseamnă „rege” în limba persană.

În literatura sau cultura persană, șahinșah poate fi asociat cu o divinitate sau cu o forță superioară. Acest sens este legat de percepția puterii și a autorității supreme asociate cu acest titlu nobiliar, ce denotă superioritatea și înălțimea.

De asemenea, șahinșah poate fi folosit ca o atribuire onorifică pentru a evidenția prestigiul și înaltele merite ale unei persoane. Este adesea utilizat în contexturi formale sau în discursul solemn pentru a exprima respectul sau admirația față de un lider sau o personalitate influentă.

În concluzie, șahinșah este un cuvânt românesc care adună în sine semnificații majore, incluzând atât distincția nobiliară a unui rege suprem, cât și conotații asociate cu jocul de șah sau cu divinitățile superioare, fiind adesea utilizat ca o așezare onorifică în discursul formal.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.