Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Scaldă

Sinonime

  • baie
  • cadă
  • îmbăiere
  • scăldare
  • scăldat
  • vană

Definiție : Scaldă

Scăldă este un substantiv feminin în limba română cu mai multe sensuri și semnificații. Primul sens al acestui cuvânt este „loc de scăldat” sau „scăldătoare”, însemnând un loc destinat băilor în apă, precum un râu, un lac sau o mare. Al doilea sens al cuvântului „scăldă” este acela de „vas mare pentru îmbăiat” sau „cadă”, referindu-se la un recipient suficient de mare pentru a face o baie sau a îmbăia o persoană. Această definiție se bazează pe etimologia cuvântului care provine din scălda, prin derivare regresivă.

Scălda este și un verb tranzitiv cu mai multe înțelesuri. Primul înțeles este „a face baie”, referindu-se la acțiunea de a îmbăia sau a spăla o ființă în apă caldă. De asemenea, se poate folosi și în sens figurat pentru a exprima ideea de a se cufunda în apă pentru a se răcori sau a se relaxa. Un alt sens al verbului „scălda” este acela de „a udă” sau „a muia”, referindu-se la acțiunea de a face ceva să devină umed sau de a umezi ceva. De exemplu, se poate spune că „un șir de lacrimi i-a scăldat fața” sau că „o țară este scăldată de mare”. Verbul „scălda” poate fi și reflexiv, fiind utilizat în expresii precum „a-și scălda ochii în lacrimi”, care semnifică actul de a plânge sau a lăcrima.

Un alt înțeles al verbului „scălda”, fiind folosit în mod popular, este acela de a se scufunda într-un mediu, precum păsări sau alte animale care se pot cufunda sau tăvăli în nisip sau praf. Verbul „scălda” poate fi și folosit în sens figurat, în exprimarea „a o scălda”, pentru a evita să răspunzi sau să adopți o atitudine clară și hotărâtă.

Există și alte expresii sau locuțiuni care utilizează verbul „scălda”, precum „a o scălda”, care înseamnă a face o treabă de mântuială sau a nu cunoaște suficient de bine răspunsurile la un examen. De asemenea, expresia „a nu ști în ce ape se scaldă cineva” indică faptul că nu ești conștient de intențiile cuiva sau de adevărata sa natură.

Aceasta este o definiție a cuvântului „scăldă” în limba română, structurată în paragrafe distincte și formatată folosind balize

.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.