Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Scară

Sinonime

 • cățel
 • ceatlău
 • conținut
 • cordenci
 • cruce
 • crucea dinainte
 • cuprins
 • glosar
 • lambă
 • năsălie
 • sumar
 • tablă de materii
 • vătrai

Definiție : Scară

La scară este un obiect format din două părți laterale lungi și paralele, unite prin piese transversale, folosit pentru a urca și a coborî la un nivel superior sau inferior. Aceasta poate fi realizată din lemn, metal sau frânghie.

Scara poate fi și un element de construcție format dintr-un șir de trepte, fie ele din lemn, marmură sau piatră, cu sau fără balustradă, și servind la legătura între diferitele etaje ale unei clădiri sau între o clădire și exteriorul acesteia. Există și variante de scări mobile, cum ar fi scara rulantă, care este formată din trepte montate pe o bandă rulantă.

De asemenea, termenul „scară” poate desemna și un șir de trepte la un vehicul, cum ar fi o trăsură, care servesc la urcare și coborâre. Există și scărițe speciale pentru șa, care sunt inele prinse de o parte și de alta a șeii, în care călărețul își sprijină piciorul.

În domeniul muzical, termenul „scară” se referă la succesiunea de sunete muzicale, cuprinzând aproximativ opt octave. De asemenea, poate fi utilizat pentru a descrie succesivitatea sau ordinea crescătoare/descrescătoare a elementelor, cum ar fi în cazul scării ființelor sau scării durității mineralelor.

Scări pot exista și în domeniul tehnicii, ca parte a unor aparate sau instrumente, cum ar fi termometru sau barometru, în care sunt formate diviziuni care să permită determinarea unei mărimi prin deplasarea unei părți mobile.

În cartografie, o scară poate fi o linie gradată care reproduce în mic unitățile de măsură și care servește la măsurarea distanțelor sau a cantităților cuprinse într-o hartă, un plan sau un desen. Astfel, mărimea redată pe hartă este într-un raport constant față de realitate.

Termenul „scară” poate fi folosit și în sens figurat pentru a exprima o proporție sau o măsură într-un anumit domeniu. Poate desemna ierarhia condițiilor sau rangurilor sociale, precum și ierarhia manifestărilor și a valorilor morale și spirituale.

Unele expresii comune includ „a reduce la scară”, care înseamnă a reprezenta un obiect reducându-i dimensiunile, dar păstrând un raport constant cu realitatea, și „pe o scară întinsă”, care înseamnă în proporții mari sau în măsură mare.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.