Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Scoarță

Sinonime

 • coajă
 • scoarță secundară
 • scoarță cerebrală
 • litosferă
 • coperă
 • covor
 • săndulie
 • velință
 • tapet
 • lăicer
 • tehip
 • țol
 • chilim

Definiție : Scoarță

, substantiv feminin

1. Covor cu urzeală din lână sau bumbac și băteală tot din lână. Este un tip de covor tradițional care este țesut și nu tuns. Exemple: „În camera de zi avem un frumos scoarță țesută manual.”, „Am cumpărat câteva scoarțe pentru a decora casa noastră în stil tradițional.”

2. Învelișul exterior și dur al tulpinii și rădăcinilor plantelor lemnoase. Este o parte groasă și protectoare care acoperă aceste părți ale plantelor. Exemple: „Scoarța unui copac poate fi netedă sau aspră, în funcție de specie.”, „În unele cazuri, scoarța unui arbore poate avea și proprietăți medicinale.”

3. Copertă rigidă a unei cărți, a unui registru sau a altui obiect similar. Este un înveliș solid care protejează conținutul acestor obiecte și le conferă stabilitate. Exemple: „Am aranjat cărțile în bibliotecă în funcție de culoarea scoarței.”, „Am cumpărat un jurnal cu o scoarță frumoasă din piele.”

4. Loitră sau corlată. Este un termen regional folosit pentru a denumi o structură făcută din scânduri sau din împletitură, utilizată ca înveliș sau capac pentru diverse obiecte. Exemple: „Am construit o scoarță pentru a acoperi grădina de zarzavat.”, „Am păstrat legumele într-o scoarță pentru a le proteja de intemperii.”

5. În zonă dialectală Oltenia, termenul „scoarță” mai poate avea sensul de portofel. Exemplu: „Mi-am uitat scoarța acasă și nu am bani la mine.”

6. Termen sinonim cu „crustă”. Poate fi utilizat atât pentru a denumi o crustă formată pe suprafața unui aliment sau a unei plăgi, cât și pentru a desemna o înveliș dur, similar cu o coajă. Exemple: „Am curățat scoarța de pe pâine înainte de a o mânca.”, „După vindecarea rănii, a rămas o mică scoarță pe piele.”

7. Termen sinonim cu „cuvertură” sau „preș”. Este folosit pentru a denumi o învelitoare sau o acoperire, în special în contextul obiectelor de mobilier sau de uz casnic. Exemple: „Am achiziționat o scoarță nouă pentru masa diningului.”, „S-a întins o scoarță peste pat pentru a-l proteja de praf.”

8. Termen sinonim cu „tapet”. Se referă la un material textil sau decorativ folosit pentru a acoperi pereții unei încăperi. Exemplu: „Am ales o scoarță cu un model floral pentru camera de zi.”

9. Termen derivat: scorțar (substantiv masculin): bocănitoare, pasăre din specia Sitta caesia; scorțar (substantiv neutru): covor; scorțăraș (varianta scorțărel) (substantiv masculin): arbore, Cinnamonum zeylanicum; scorțișoară (substantiv feminin): scoarța scorțișorului, o varietate de pere; scorțos (varianta scorțoros, scorțuros) (adjectiv): tare, uscat; aspru, dur; morocănos, iritabil; scorțoșa (varianta înscorțoșa) (verb reflexiv): a se întări, a se înăspri; scorțolină (varianta scorțotină) (substantiv feminin): prostituată; înscorți (verb reflexiv): a crește scoarța; a se usca, a se înăspri.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.