Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Scorojire

Sinonime

  • Scorojire
  • Coșcovire

Definiție : Scorojire

Scorojire este un substantiv feminin care desemnează acţiunea de a se scoroji. Se poate referi la deteriorarea sau stricarea suprafeţei unui obiect de lemn, piele, hârtie sau a altor materiale prin uscare excesivă, deformare sau cojire. De asemenea, poate indica degradarea vopselelor, tencuielilor sau a altor obiecte prin umflare, cojire, sub acţiunea factorilor de mediu. Se utilizează și pentru a descrie procesul de cojit sau descuamat al pielii unor fiinţe sau apariţia de crăpături şi zbârcituri în pielea uscată. În mod extins, poate exprima slăbirea accentuată a unei persoane sau a anumitor părţi ale corpului. Este format prin adăugarea prefixului „s-” la forma de bază „coroji”, care înseamnă „a se coşcovi” în unele dialecte regionale.

Scoroji este un verb reflexiv, care se conjugă în mai mare măsură la persoana a III-a. Poate indica procesul de cojire sau jupuire a pielii, a obiectelor din lemn, piele, hârtie sau a altor materiale, precum și degradarea acestora prin umflare sau cojire. De asemenea, poate exprima în sens figurat procesul de rodere sau de afectare provocată de nevoi. Este înrudit cu verbul „coroji”.

Scorogesc este un verb tranzitiv, care derivă din cuvintele „coroagă” şi „skorobitĭ” din limba rusă. Acest verb indică acţiunea de a îndoi sau de a încovoia obiecte, în special sub influenţa căldurii. De exemplu, poate fi utilizat pentru a descrie efectul pe care îl are soarele asupra vopselelor sau a scândurilor, determinându-le să se îndoaie. Se utilizează şi în variantele „corfesc” sau „scorfesc” în anumite dialecte, iar originea sa este asociată cu cuvântul „corfă”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.