Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șop

Sinonime

  • șopron
  • umbrar

Definiție : Șop

Șop este un cuvânt românesc cu mai multe semnificații și înțelesuri. Unul dintre acestea este acela de mamifer american care trăiește pe malul apelor și are obiceiul de a înmuia alimentele în apă înainte de a le mânca. Acest mamifer se numește prócyon lotor în termeni științifici și este cunoscut și sub numele de raton în limba franceză.

De asemenea, șop poate însemna și șopron, adică un adăpost sau un loc de depozitare. Cuvântul „șopron” are origine germană, provenind din termenul „Schoppen”.

În unele regiuni din România, există variații ale cuvântului șopron, precum șopru în Transilvania și Olt, șopreț în Moldova și Transilvania de Sud, șopruț în Transilvania de Sud și șopran în general. Aceste variante pot fi considerate forme acceptate și folosite în aceste regiuni.

Un alt sens al cuvântului șop este acela de a indica ideea de șușoteală. Se folosește mai ales în expresia „șopa-șopa” sau uneori „șopîc-șopîc”. Acesta este un neologism expresiv și este folosit pentru a sugera un sunet sau o voce scăzută și discretă.

Sunt prezente și derivate ale cuvântului șop, cum ar fi șopăi (variații: șopoi, șopocăi, șopăcăi) care înseamnă a șușoti, șopăit (variații: șopocăit) care înseamnă șușotit, șopăială (variații: șopîcăială) care înseamnă șușotit, șopîrcăi (folosit în Moldova și înseamnă a fraieri sau a linguși) și șopîrcăială (înseamnă lingușeală).

În plus, există alte derivate și cuvinte înrudite care provin din cuvântul șop, cum ar fi șopoti (a șușoti), șoaptă (înseamnă murmur), șopteală (înseamnă șușoteală), șoptit (înseamnă murmur), șoptitor (înseamnă murmurător), șoroboti (folosit în Moldova și înseamnă a șușoti) și șoroboteală (înseamnă șușotit).

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.