Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șopârlică

Sinonime

  • șopârlaiță
  • șopârliță
  • parnasie (rare)
  • plescaiță (régional)
  • șopârlariță

Definiție : Șopârlică

Șopârlică este un cuvânt din limba română care poate avea mai multe sensuri și semnificații. Unul dintre sensurile sale este acela de a desemna o mică bucată de pâine, de obicei rămasă de la o masă anterioară. Este adesea folosit în expresii precum „a căpăta/ a obține o șopârlică”, pentru a indica că cineva primește ceva de valoare redusă sau insignifiantă.

Un alt sens al termenului „șopârlică” se referă la un obiect mic și mărunt, care poate fi considerat fără valoare sau neimportant în comparație cu alte obiecte similare. Poate fi folosit pentru a descrie un lucru de dimensiuni reduse, de exemplu un animal mic precum o șopârlă sau un obiect neglijabil ca valoare.

De asemenea, termenul „șopârlică” poate fi folosit metaforic pentru a descrie o persoană neînsemnată sau insignifiantă, care nu are influență sau importanță într-un anumit context. Această utilizare a cuvântului poate fi considerată uneori derizorie sau peiorativă, sugerând că respectiva persoană nu are impact sau relevanță într-o anumită situație.

Dar „șopârlică” nu se limitează doar la asemenea semnificații negative. În contexte mai puțin formale, acest termen poate fi folosit și ca un sinonim pentru cuvinte precum „obiect mic” sau „lucru micuț”, fără a implica neapărat o conotație negativă sau peiorativă.

Este important de menționat că sensul și semnificația cuvântului „șopârlică” se poate schimba în funcție de contextul în care este utilizat, precum și de intenția comunicatorului. Așadar, înțelesul exact al termenului poate varia în funcție de context și de interpretarea vorbitorului sau cititorului.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.