Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șpan

Sinonime

  • administrator
  • intendent

Definiție : Șpan

Șpan este un termen românesc cu mai multe semnificații și utilizări. Ca adjectiv masculin singular, poate fi folosit pentru a descrie un bărbat care nu are păr facial în zona barbii sau a mustăților. De asemenea, poate fi substantivat și se referă la acea persoană lipsită de barbă și mustăți. Un exemplu de expresie folosită în acest sens este „om spîn” sau „față spînă”. Un alt sens este acela de a trage nădejde în zadar, fiind asemănat cu speranța unui spân de barbă sau a unei prepelițe de coadă.

Tot ca substantiv, dar în forma de masculin, poate desemna un titlu dat nobililor din Evul Mediu în Transilvania, care aveau funcția echivalentă cu cea a unui viconte sau conte în Apus. Un șpan era un nobil care deținea acest titlu și avea rolul de a stăpâni sau a administra un teritoriu. În unele regiuni, termenul poate fi sinonim cu intendentul sau administratorul.

Un alt sens al substantivei șpan, în varianta sa masculină, este cel de viceguvernator al unui comitat maghiar sau subprefect. Se poate întâlni și forma fișpan, care desemnează un prefect sau un guvernator în Transilvania.

În forma sa feminină, șpână, acest termen poate fi folosit ca adjectiv pentru a descrie o femeie lipsită de păr facial, în special în zona bărbii și a mustăților.

De asemenea, substantivul masculin singular șpan poate fi folosit pentru a desemna o așchie de lemn sau de metal rezultată din prelucrarea acestora la strung sau la freză. Poate fi, de asemenea, o despicătură tăiată din butuci de brad, care este utilizată pentru a confecționa șindrile sau doage.

În concluzie, termenul românesc șpan are mai multe sensuri și utilizări, în funcție de context și de forma sa de folosire.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.