Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șpargă

Sinonime

  • frânghie
  • funie
  • sfoară

Definiție : Șpargă

În limba română, cuvântul „șpargă” are mai multe sensuri și semnificații. În primul rând, „șpargă” este un substantiv feminin care se referă la o funie, o frânghie sau o sfoară groasă. De exemplu, în expresia „Hai de împletește niște șpărgi, că ne trebe la căpestre la cai, că ale vechi îs rupte toate”, „șpărgi” este folosit pentru a desemna sfoara groasă necesară pentru căpestrele cailor.

În al doilea rând, „șpargă” poate fi și un verb tranzitiv sau reflexiv. Aici, sensul cuvântului este legat de acțiunea de a rupe, a sfărâma sau a distruge ceva. De exemplu, „a sparge un pahar, un geam, o oglindă” înseamnă a face ca aceste obiecte să se spargă și să se facă bucăți. De asemenea, „a sparge nuci” înseamnă a le rupe și a scoate miezul din ele.

Un alt sens al cuvântului „șpargă” se referă la acțiunea de a deschide forțat o ușă, de a jefui sau de a prăda. De exemplu, „a sparge o ușă, o încuietoare” înseamnă a le deschide cu forța. În aceeași categorie intră și expresiile „a sparge o împărăție, o cetate, o casă” care semnifică a distruge sau a ruina aceste construcții sau așezăminte.

În plus, „șpargă” poate avea și sensul de a găuri sau de a uza ceva. De exemplu, „a sparge gheața” înseamnă a face o gaură în ea, iar expresia „sparg gheața ca să fac o copcă” indică acțiunea de a face o gaură în gheață pentru a pescui. Acest sens se poate extinde și la alte materiale sau obiecte, cum ar fi zidul în care hoții au intrat sau casa de bani care a fost spartă.

De asemenea, „șpargă” poate fi folosit și în exprimarea figurată a unor acțiuni sau situații. De exemplu, expresia „soarele sparge norii” indică că soarele iese dintre nori și îi împrăștie, iar expresia „toate se sparg în capu meu” indică faptul că toate necazurile altora cad asupra mea.

Sensul cuvântului „șpargă” se poate aplica și la aspecte medicale. De exemplu, exprimarea „buboĭu a spart” se referă la momentul când o bubă coaptă se sparge și puroiul iese.

Mai există și sensuri și expresii mai specifice, cum ar fi „a sparge urechile cuiva” pentru a-l enerva prin vorbăria excesivă sau „a sparge cuiva casa” pentru a contribui efectiv la destrămarea căsniciei cuiva.

În concluzie, „șpargă” este un cuvânt cu multiple sensuri și semnificații, care variază de la acțiunea de a rupe sau a sfărâma ceva până la acțiunea de a deschide forțat sau de a jefui. Fiecare context în care este folosit poate adăuga nuanțe diferite în înțelegerea lui.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.