Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șuber

Sinonime

  • registru
  • sertar
  • ventil
  • la o conductă

Definiție : Șuber

Șuber este un substantiv neutru în limba română cu multiple semnificații. În primul rând, acest termen poate desemna un dispozitiv în formă de pâlnie, utilizat în mine pentru a încărca vagonetele. De asemenea, în domeniul tehnic, șuber este un obturator utilizat pentru reglarea tirajului la cuptoarele de abur și la căldări. Aceste două semnificații provin din cuvântul german „Schieber”, care înseamnă „obturator” sau „glisor”.

În plus, șuber poate fi și o piesă mobilă în formă de placă, care se deplasează într-o mișcare de translație pentru a închide parțial sau complet un orificiu sau un canal prin care se scurge un fluid sau un material granulat. Această semnificație se referă la utilizarea termenului în domeniul tehnic și provine tot din cuvântul german „Schieber”.

Un alt sens al cuvântului șuber se regăsește în domeniul minier, unde desemnează un dispozitiv în formă de pâlnie, prevăzut cu un organ de reglare, care este montat la capătul inferior al unui rostogol. Acest dispozitiv permite alunecarea materialului încărcat în vagonete. Originea acestui sens se găsește în cuvântul german „Schieber”.

De asemenea, termenul șuber este folosit în botanică și se referă la un țesut vegetal numit suber, care este format din celule moarte și este component principal al scoarței. În plus, acest țesut este impregnat cu suberină și este considerat o formă de apărare a plantelor. Originea acestui sens se regăsește în cuvintele latinești „suber” și „franțuzești „suber”.

În concluzie, termenul șuber are multiple semnificații în limba română. Este utilizat pentru a denumi un dispozitiv în formă de pâlnie utilizat în mine și pentru reglarea tirajului la cuptoarele de abur. De asemenea, poate desemna o piesă mobilă în formă de placă utilizată pentru închiderea orificiilor sau canalelor prin care se scurge un fluid sau un material granulat. În domeniul minier, șuber se referă la un dispozitiv în formă de pâlnie montat la capătul inferior al unui rostogol, folosit pentru încărcarea vagonetelor. În botanică, șuber este un țesut vegetal format din celule moarte care constituie principalul constituent al scoarței și reprezintă o formă de apărare a plantelor.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.