Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Șvab

Sinonime

  • gândac-de-bucătărie
  • corhan
  • libarcă
  • rus
  • colțan
  • prus
  • tarhan

Definiție : Șvab

Șvab este un cuvânt care are mai multe sensuri în limba română. În primul rând, șvab poate fi folosit pentru a desemna o persoană de origine germană din regiunea Suabia, care a fost colonizată în Transilvania și Banat în secolul al XVIII-lea. De asemenea, termenul șvab poate fi folosit pentru a desemna un tip de gândac, Blatta germanica, cunoscut și sub denumirea de gândac negru sau libarcă. În plus, poate fi folosit pentru a denumi o altă insectă, Periplaneta orientalis. Aceste sensuri ale cuvântului șvab provin din limba slavă și din germana standard „švabinŭ”, care înseamnă „din Suabia”. Derivatele acestui cuvânt includ șvăboiacă, care desemnează o femeie de origine germană din Suabia, și șvăbesc, un adjectiv care se referă la șvabii înșiși.

De asemenea, șfab este un cuvânt care poate fi folosit în loc de șvab pentru a desemna o persoană de origine germană din Suabia. Este un termen coloquial care poate fi considerat ironic și poate fi înlocuit cu „neamț” sau „șonț”. Formele feminine ale acestui termen includ șfăboaică și șfăbesc, iar forma adverbială este șfăbește. În limba română, acest cuvânt poate fi scris și ca șvab, iar forma plurală este șvabi. Derivatul șfaĭțer este un termen asemănător cu șfab, dar este considerat dialectal și poate avea sensul de „libarcă”. În aceeași zonă din Banat, unul dintre sensurile pentru șvab este să fie numele dat germanilor din Apusul Banatului, care locuiesc pe câmpia Tisei și au fost aduși în regiune în secolul al XVIII-lea ca coloniști agricoli. Acești șvabi sunt estimati a fi în număr de aproximativ 400.000 și formează o comunitate distinctă între românii din Banat.

Șvab mai poate fi folosit și pentru a desemna două tipuri de insecte din ordinul ortopterelor. Primul este o insectă numită libarcă sau gândac-de-bucătărie, cu o formă plată, moale, de culoare neagră-cafenie, care emană un miros neplăcut. A doua insectă este de dimensiuni mai mici și are o culoare roșu-galbenă. Aceste două insecte sunt cunoscute și sub denumirile Blatta orientalis și Phyllodromia germanica. Aceste sensuri ale cuvântului șvab provin din ucraineană și din germana standard „Schwabe”.

În concluzie, cuvântul șvab are diferite sensuri în limba română, care variază de la înțelesul de a desemna o persoană de origine germană din Suabia, la a desemna două tipuri de gândaci sau insecte din ordinul ortopterelor. Aceste sensuri provin din limba slavă și din germanna standard, iar cuvântul are și numeroase derivate asociate cu aceste sensuri.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.