Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru urnă

Sinonime

  • vas funerar
  • coșciug
  • chiară
  • catafalc
  • sicriu
  • capșă
  • mormânt

Definiție : urnă

‘Urna’ este un cuvânt din limba română care poate avea mai multe sensuri și semnificații, în funcție de contextul în care este folosit.

Sensul principal al cuvântului ‘urnă’ se referă la un recipient folosit în special pentru a păstra cenușa unei persoane după incinerare. Aceasta este o tradiție funerară în care trupul unei persoane decedate este ars, iar cenușa este colectată și depusă într-o urnă.

Într-un sens mai larg, ‘urna’ se poate referi și la un recipient care este folosit pentru a păstra sau transporta diferite substanțe sau obiecte. De exemplu, există urne folosite pentru a păstra cenușa animalelor de companie sau urne de pământ pentru plante. Acestea pot fi fabricate din diverse materiale, cum ar fi ceramică, metal sau piatră.

Într-un context electoral, ‘urna’ se referă la recipientul folosit pentru a colecta voturile exprimate de către alegători în timpul alegerilor. Este un simbol al democrației și al dreptului la vot, iar voturile exprimate sunt numărate și înregistrate pentru a determina rezultatul alegerilor.

În figurat, ‘urna’ poate fi utilizată pentru a exprima o lipsă de emoție sau o apatie, în sensul că cineva este „ca o urnă goală”. Aceasta arată că o persoană nu manifestă în mod expres emoții sau nu se implică într-o anumită situație.

În concluzie, ‘urna’ este un cuvânt cu mai multe semnificații, asociat în principal cu un recipient pentru păstrarea cenușii unei persoane, dar care poate fi folosit și în alte contexte, cum ar fi în cel electoral sau într-o exprimare figurată.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.